NAMA  : AHMAD LUTFI BIN AMINUDIN

UMUR  : 13 TAHUN

AHLI    :2018

Latar belakang

Adik Ahmad Lutfi Bin Aminudin  berumur 13 tahun merupakan pelajar Tingkatan 1 di SMJ. Beliau merupakan anak sulung dari tiga beradik. Beliau tinggal berhampiran dengan PEDI dan beliau menjadi ahli PEDI sejak September 2018. Beliau merupakan antara ahli yang paling aktif sejak mendaftar menjadi ahli PEDI dan yang paling kerap menggunakan kemudahan serta melibatkan diri dengan aktiviti- aktiviti yang diadakan di PEDI Kg Batu Embun.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PEDI

Pada peringkat awal penglibatan adik Lutfi di PEDI di mana pada waktu itu beliau masih lagi belum menjadi ahli di PEDI, beliau dilihat kurang mempunyai ilmu pengetahuan berkaitan ICT sama ada dari segi mengendalikan komputer mahupun internet.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PEDI

Setelah beliau melibatkan diri serta menjadi ahli di PEDI, beliau sudah mula menunjukkan reaksi yang positif terhadap IT. Selain itu, beliau juga sering mencari bahan untuk kerja kursus dan pembelajaran beliau di PEDI.

  

NAMA  : IZZ ZUNUR HAYQAL BIN IZARUL NIZAM

UMUR  : 11 TAHUN

AHLI    :2022

Latar belakang

Izzunur Haqkal  berumur 11 tahun merupakan pelajar Tahun 4 di Sekolah Rendah Paya Teh. Beliau merupakan anak ketiga daripada  lima beradik. Beliau tinggal berhampiran dengan PEDI dan beliau menjadi ahli PEDI sejak 2022. Beliau merupakan antara ahli yang paling aktif sejak mendaftar menjadi ahli PEDI dan kerap menggunakan kemudahan serta melibatkan diri dengan aktiviti- aktiviti yang diadakan di PEDI Kg Batu Embun.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PEDI

Pada peringkat awal penglibatan Izzunur di PEDI di mana pada waktu itu beliau masih lagi belum menjadi ahli di PEDI, beliau dilihat kurang mempunyai ilmu pengetahuan berkaitan ICT sama ada dari segi mengendalikan komputer mahupun internet.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PEDI

Setelah beliau melibatkan diri serta menjadi ahli di PEDI, beliau sudah mula menunjukkan reaksi yang positif terhadap IT. Selain itu, beliau juga sering mencari bahan untuk kerja kursus dan pembelajaran beliau di PEDI.

   

 

NAMA  : SITI NOR ASYIKIN BT AMRAN

UMUR  : 18 TAHUN

AHLI    :2015

Latar belakang

Siti Nor Asyikin Bt Amran berusia 18 tahun merupakan pelajar lepasan SPM di SMK Jerantut Pahang. Beliau tinggal di Kampung Paya Teh dan beliau telah menjadi ahli PEDI sejak Oktober 2015 lagi. Beliau merupakan antara ahli yang paling aktif dan ahli yang paling kerap menggunakan kemudahan serta melibatkan diri dengan aktiviti- aktiviti yang diadakan di PEDI Kg Batu Embun.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PEDI

Sebelum beliau belum menjadi ahli PEDI, Siti  Nor Asyikin kurang  ilmu pengetahuan berkaitan dunia ICT termasuk dari segi penggunaan komputer, internet dan sebagainya.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PEDI

Setelah beliau melibatkan diri serta menjadi ahli di PEDI, beliau sudah mula menunjukkan reaksi yang positif terhadap IT. Hampir setiap minggu beliau hadir mengikuti kelas- kelas komputer dan juga aktiviti- aktiviti yang pernah dianjurkan di PEDI. Beliau juga semakin cekap menggunakan komputer terutamanya Microsoft Publisher dan Excel untuk tujuan pemasaran perniagaan kecilan yang diusahakan oleh beliau.

 

   

NAMA            : SITI NURUL NADIA BINTI HASAN BASRI

UMUR            : 29 TAHUN

KEAHLIAN   : 2020

 

Latar belakang

Puan Siti Nurul Nadia Binti Hasan Basri telah memulakan perniagaan menjahit pada awal tahun 2020. Perniagaan ini dibuat secara kecil – kecilan sahaja di mana beliau hanya menerima tempahan di sekitar kediamannya di Taman Sri Jaya dan kawasan sekitar Jerantut.

 

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PIK

Sebelum beliau terlibat dengan PEDi Kg Batu Embun, pendapatan beliau tidak begitu memberangsangkan. Pendapatan yang diperolehi beliau hanya dalam lingkungan RM300 – RM 500 sebulan sahaja. Pelanggan tetap beliau pada ketika itu hanyalah dalam lingkungan 40 orang sahaja.

 

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PIK

Melalui kelas latihan keusahawanan yang dibimbing oleh Pusat Ekonomi Digital Keluarga (PEDi) Kg Batu Embun,secara percuma,, beliau kini telah memiliki Facebook Page dan kedai di Platform E-Commerce seperti Shopee dan Carousale. Dengan adanya platform ini, Puan Nadia dapat mempromosikan perkhidmatan menjahit dan semua produk jualan beliau kepada masyarakat luar daripada kawasan Jerantut. Pelanggan beliau kini semakin bertambah setelah ramai pelanggannya mengetahui  produk beliau melalui facebook page dan juga melalui platform e commerce tersebut. Pendapatan bulanan beliau kini mencecah  RM800 ke RM1500.

 

       

      

NAMA            : Nor Azlina Bt Jaafar

UMUR            : 35 TAHUN

KEAHLIAN    : 2019

Latar belakang

Nor Azlina Bt Jaafar telah memulakan perniagaan makanan dan gajet ini pada hujung tahun 2018. Perniagaan ini dibuat secara kecil – kecilan sahaja di mana beliau hanya mempromosikan produknya disekitar kediamannya di Kampung Temin, Jerantut dan juga saudara mara terdekat.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PIK

Sebelum beliau terlibat dengan PEDi Kg Batu Embun, pendapatan beliau tidak begitu memberangsangkan. Pendapatan yang diperolehi beliau hanya dalam lingkungan RM100 – RM 500 sebulan sahaja. Pelanggan tetap beliau pada ketika itu hanyalah dalam lingkungan 10 orang sahaja.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PIK

Melalui kelas latihan keusahawanan yang dibimbing oleh Pusat Ekonomi Digital Kg. Batu Embun, Jerantut beliau kini telah memiliki facebook page sendiri yang dapat mempromosikan produk jualan beliau. Selain itu juga, beliau turut mempromosikan produk beliau ini melalui aplikasi TikTok. Pelanggan beliau kini semakin bertambah setelah ramai pelanggannya mengetahui jualan beliau melalui facebook dan juga aplikasi TikTok tersebut. Pendapatan bulanan beliau kini mencecah  RM600 ke RM1000.